Organizuojame ir patys vedame asmeninio tobulėjimo seminarus Lietuvoje!


Mūsų tikslas: laimingi ir besišypsantys Jūsų veidai.


Nuoseklumas valgant


"Pusryčius suvalgyk pats, pietus pasidalink su draugu, o vakarienę atiduok priešui."

Besilaikantiems ar tik planuojantiems pradėti laikytis sveikos mitybos principų, labai svarbu atkreipti dėmesį į mitybos laiką ir tam tikrų produktų vartojimą. Šiame straipsnyje trumpai apžvelgsime visus tris dienos ciklus: 1) Pusryčiai 2) Pietūs 3) Vakarienė. O straipsnio pabaigoje papildomai rasite Jums naudingą maisto produktų vartojimo lentelę, bet pradėkime viską nuo pradžių.

Pusryčiai:

Geriausias pusryčių laikas - nuo šešių iki aštuonių valandų ryto.

Tik prabudę išgerkite stiklinę vandens, paskaninto šviežių citrinų sultimis ir šaukšto medaus.

PysryčiaiKadangi virškinimas rytais dar silpnas, nesistenkite atsivalgyti ir už visą dieną ir persivalgyti, nes tai tik sukels ligas ir silpnumą. Valgykite tiek, kiek telpa jūsų delnuose, o ne tiek, kiek mato jūsų akys.

Ryte tinkamiausias maistas yra beveik visi šviežus vaisiai, džiovinti vaisiai, pieno produktai, uogos, riešutai, saldūs prieskoniai, uogienė, cukrus, grikių kruopos. Šie produktai padeda organizmui persiimti rytmetine optimizmo bei laimės nuotaika. Pusryčius taip pat galite pagardinti medumi (žiedų, viržių, grikių, tačiau ne liepų).

Po devintos valandos ryto nebevartokite saldumynų (cukraus), nes turėsime rimtų problemų su sveikata, kadangi organizmas tokiu atveju atsipalaiduoja ir praranda dalį darbingumo.

Skirtingais metų laikais reikia vartoti skirtingus produktus pusryčiams.

Metų laikas Aprašymas
Vasara Kadangi vasarą daug saulės šviesos, pusryčiams rekomenduojama valgyti vaisius bei šviežias uogas. Iš pieno produktų tinkamiausi "ražianka" ir kefyras. Galima vartoti medų, cukrų. Iš prieskonių tinkamiausi - cinamonas, pankolis, žaliasis kardamonas, anyžius, mėta, kmynai.
Ruduo Šiuo metu suaktyvėja gyvybinė energija - prana, todėl reikia mažinti šviežių vaisių, uogų bei kefyro vartojimą. Racione turi padaugėti sūrio, sviesto, grietinės ir kondensuoto pieno, kuriems būdingas šildantis poveikis. Tinka ir pasaldinta grikių košė.
Žiema Geriausia naudoti tik produktus, turinčius šildantį poveikį. Tai  grietinė, sviestas, sūris, kondensuotas pienas. Esant labai šaltam orui, reikėtų pamažinti sausų vaisių ir uogų vartojimą ir daugiau valgyti riešutų. Nevartoti anyžiaus ir mėtos, nes jie turi šaldantį poveikį. Kaip ir rudenį, pasigaminkite pasaldintų ryžių.
Pavasaris Toliau naudojame šildančius produktus, bet orams šylant, palaipsniui didiname šviežių vaisių ir uogų vartojimą. Iš pieno produktų šiuo laiku geriausiai tinka "ražianka", grietinė, sūris, sviestas, kondensuotas pienas. Prieskonius vartojame tiek žieminius, tiek vasarinius: cinamoną, pankolį, žalią kardamoną, anyžių, mėtas, kmynus.

Patarimai, ką rinktis pusryčiams
:
  • Lėkštelė šviežių vaisų salotų, aplietų keliais šaukštais lieso jogurto.

  • Indelis grūdėtos varškės su agurkais ar pomidorais.

  • Lėkštelė grikių, ryžių ar avižų košės.

  • Lėkštelė daržovių, apšlakstytų citrinų sultimis.

  • Riekelė duonos, užtepta šaukštu neriebios varškės su obuolio skiltelėmis.

  • Baltą duoną pakeiskite juoda duona su grūdais ir sumuštinį būtinai užkąskite daržovių salotomis.


Ko geriau nesirinkti:

  • Miltinių blynų.

  • Sumuštinio su dešra.

  • Puodelio stiprios kavos tuščiu skrandžiu.

  • Sumuštinio su šokoladiniu kremu.

  • Bandelės su uogiene ir kavos su sutirštintu saldžiu pienu.

  • Kepto kiaušinio su dešra.


Pietus:

Pietauti reikia nuo dešimtos iki keturioliktos valandos.


PietūsPietums gerai tinka daržovės, pakaitintos su sviestu, pieno produktų valgiai, pavyzdžiui, pieniškos košės ir sriubos iš grūdinių kultūrų. Šiuo metu tinka visi grūdiniai ir ankštiniai produktai, jie suaktyvina protinę veiklą ir jusles. Bet venkite juos valgyti iki dešimtos valandos ryto ir po tryliktos valandos, nes rezultatas bus atvirkštinis.

Pietaujama tokia tvarka:

  • Pradžioje, jeigu yra noras, atsigeriame šilto vandens ar ko nors kito - arbatos, kompoto, pasukų.
  • Paskui - šviežių daržovių salotos, kurios suaktyvina skrandžio bei žarnyno peristaltiką. Tik nepadauginkite.
  • Toliau - koks nors patiekalas iš daržovių, pavyzdžiui, troškinys. Tai pagerins virškinimą. Troškinį galite užkąsti duona.
  • Sriubos paskirtis - dar labiau suaktyvinti virškinimo ugnį. Ji turi būti nelabai skysta ir neturėti perdaug saldaus skonio, taigi, sriuboje reikia nepadauginti morkų ir burokų.
  • Košės ir aštrūs uždarai valgomi kartu.
  • Desertui galima suvalgyti truputį saldumynų, jeigu tik leidžia jūsų virškinimas.


Valgį galima užgerti vandeniu, tik negerkite kaip kupranugaris ir neužgesinkite virškinimo ugnies per dideliu skysčio kiekiu. Jeigu jūsų virškinimas labai silpnas, geriau atsigerkite prieš valgį, ir pietų metu kaip nors apsieikite be gėrimo.


Rekomenduojama negerti skysčių po valgio 60-90 min.

Vakaras:

 

Vakarienę reikia suvalgyti tarp penktos ir septintos valandos vakaro.


VakarienėVakare geriausia valgyti troškintas daržoves bei riešutus su trupučiu sviesto, druskos ir prieskonių. Vakarienei gerai tinka grikiai, nes jie nėra grūdiniai, todėl nesunkiai virškinami. Daržovės bei riešutai žmogui duoda ramybę, nuima psichinę įtampą ir suaktyvina hormonalinių funkcijų veiklą.

Vakarienei geriausiai tinka tos daržovės, kurios auga žemės paviršiuje (aguročiai, patisonai, kopūstai, agurkai). Iš prieskoninių daržovių - petražolės ir krapai. O štai pomidorai vakare visai netinka, bulvėmis irgi nereikėtų piktnaudžiauti.

Vaisius, grūdinius bei raugintus pieno produktus vakare irgi nereikia naudoti, nes jie sužadina organizmą, o tai nepalanku normaliam miegui. Jeigu vakare valgomi grūdiniai ir ankštiniai maisto produktai, organizme sutrinka medžiagų apykaita.

 

Blogiausi produktai vakarienei: kepta mėsa, bulvės, duona, pupos, kepiniai, saldumynai ir visi įmanomi saldieji gazuoti gėrimai. Beje, pastarieji nerekomenduojami ir visuose mitybos etapuose.


Iki miego likus valandai ar dviem, būkite malonūs, išgerkite truputį karšto virinto, šiek tiek pasaldinto karvės pieno. Galite įdėti tokių prieskonių, kaip pankolis, žalias kardamonas ir kurkuma (ilgoji ciberžolė).

Teisinga mityba vakare leidžia žmogaus organizmui ir psichikai visiškai atstatyti savo jėgas miego metu.




Optimaliausias maisto produktų vartojimo laikas:


Produktai Laikas val.
Pienas ir jo produktai
Pienas 19 - 7
Sviestas 6 - 19
Riaženka, grietinė 7 - 19
Kefyras, jogurtas 8 - 16
Varškė 9 - 18
Sūris 9 - 19
Rūgpienis 10 - 16
Prieskoniai
Pankolis 5 - 21
Badjanas, vanilė 5 - 17
Cinamonas 6 - 17
Žaliasis kardamonas 7 - 21
Kmynai 7 - 18
Imbieras 10 - 17
Indiški kmynai 10 - 16
Kurkuma (ilgoji ciberžolė) 10 - 17
Lauro lapai, aguonos 10 - 15
Mango milteliai 10 - 17
Šambala vaisiai 10 - 14
Asafetida 11 - 17
Gvazdikai, kalindži sėklos 11 - 18
Juodosios ir geltonosios garstyčios,
raudoni aštrieji pipirai, paprika
11 - 14
Kalendra, muskato riešutas, čili pipirai 11 - 16
Kvapieji pipirai 11 - 19
Juodieji pipirai 11 - 15
Vaisiai ir uogos

Razinos 6 - 21
Agrastai
6 - 18
Datulės 6 - 19
Džiovintos slyvos 6 - 17
Abrikosai, kuraga, slyvos 7 - 16
Bananai 7 - 20
Vynuogės 7 - 18
Persikai 7 - 15
Juodieji serbentai 7 - 20
Churma, obuoliai 7 - 19
Vyšnios, kiviai, mango 8 - 16
Kriaušės, avietės 8 - 19
Žemuogės, šaltalankių ir erškėtrožių uogos 8 - 18
Ananasai 9 - 15
Mandarinai, melionai 9 - 16
Gudobelė 10 - 21
Granatai, putino uogos 10 - 18
Braškės 10 - 16
Arbūzai 11 - 17
Greipfrutai 11 - 15
Citrinos, raudonieji serbentai 11 - 16
Medus
Gėlių medus 5 - 16
Liepų medus 12 - 20
Grikių medus 7 - 18
Augaliniai aliejai
Alyvų 9 - 18
Saulėgrąžų 9 - 16
Sojų 10 - 16
Garstyčių, kukurūzų 11 - 15
Riešutai ir sėklos
Pistacijos 6 - 19
Graikiški ir braziliški riešutai 7 - 20
Migdolai 7 - 19
Sezamas 7 - 18
Kedro riešutai 8 - 20
Saulėgrąžos 9 - 17
Arachisas 9 - 18
Lazdyno, kešju riešutai 10 - 17
Moliūgų sėklos 11 - 16
Daržovės, žalumynai
Morkos, cukinijos 9 - 19
Salierai 9 - 16
Patisonai 7 - 20
Aguročiai 10 - 20
Agurkai 10 - 18
Burokai, moliūgai 10 - 19
Ridikėliai, ropės 10 - 17
Krapai 11 - 16
Bulgariški pipirai 11 - 17
Petražolės, špinatai 11 - 18
Salotos 11 - 20
Bulvės, pomidorai, ridikai 11 - 15
Grūdiniai ir ankštiniai 11 - 14


Sąmoningai laikydamiesi maisto derinimo ir valgymo nuoseklumo, mes padėsime sau būti sveikiems, energingiems, kūrybingiems, linksmiems ir veikliems.

 



Grįžti

Copyright 2009-2024 Gyvenimo Guru

info@gyvenimoguru.lt 

Sprendimas:

TVS projektai - interneto svetainių  kūrimas, turinio valdymo sistemos (tvs),  dizainas, hostingas, reklama