Mūsų tikslas: laimingi ir besišypsantys Jūsų veidai.
Vargu ar yra tokių, kurie nepažinotų šio žmogaus - dainininko ir aktoriaus Andriaus Mamontovo. Tačiau šį kartą Andrius sutiko pasidalyti mintimis apie virtuvės malonumus. Andrius viešai pasisako už sveiką gyvenseną ir prieš svaigalų vartojimą, o nuo 1993 metų jis nevalgo mėsos.
- Ar teikiate reikšmę maistui?
- Be jokios abejonės, svarbu tai, ką valgai, nes tai vienaip ar kitaip atsiliepia savijautai. Jau 15 metų esu vegetaras, todėl maistą visuomet renkuosi. Manau, kad įsiklausę į savo impulsus, mes galime tobulai pasirinkti maitinimosi būdą.
- Sakote, kad jau 15 metų esate vegetaras. Kodėl?
- Mėsa atima labai daug energijos, kad ją suvirškintum. Vegetarai visada turi daug daugiau energijos. Egzistuoja mitas, kad mėsa suteikia daugiau jėgų. Tai netiesa. Pasižiūrėkite, kokie gyvūnai gamtoje yra patys stipriausi: jaučiai, arkliai, drambliai. Visi jie yra vegetarai (juokiasi). Kitas dalykas - kiekvienas mūsų veiksmas turi atoveiksmį. Jeigu mes mokame pinigus už tai, kad yra žiauriai žudomi gyvūnai, tai gauname ir dalį atoveiksmio už tai. Jei pastebėjote, vegetarai visada yra geresnės nuotaikos nei mėsėdžiai ir atrodo dažniausiai daug jauniau.
- Esate gurmanas?
- Ko gero, kiekvienas žmogus yra gurmanas, tačiau tie, kurie turi galimybę paragauti daugiau įvairių tautų virtuvių, skiria didesnį dėmesį skonio ypatumams ir maisto savybėms.
- O kokiose šalyse pats esate lankęsis?
- Esu aplankęs apie 40 įvariausių šalių. Arčiausiai širdies - kinų, italų, indų ir meksikiečių virtuvės. Ypač mėgstu indišką maistą. Man patinka jų mintis, kad valgant visi skonio receptoriai turi būti pamaloninti. Tik tada gali pajusti sotumo ir pasitenkinimo valgiu jausmą. Būtent todėl jie naudoja daug įvairiausių prieskonių.
Maitinantis vegetariškai kai kuriose šalyse tiesiog būna sunkiau rasti tinkamų patiekalų, nes ne visur vegetarizmas yra priimtinas ar toleruojamas. Tarkime, Rusijoje kelis kartus teko susilaukti pikto padavėjos žvilgsnio, kai pasakiau, kad noriu ko nors vegetariško. Turbūt dar nuo sovietinių laikų pas juos liko tas požiūris, kad jei yra maisto, tai reikia jį ir valgyti, ir kad bet koks atsirinkinėjimas yra „supuvusio kapitalizmo išsigalvojimas" (juokiasi).
- Kaip vertinate tradicinius lietuviškos virtuvės patiekalus - cepelinus, vėdarus, bulvinius blynus?
- Nemėgstu vėdarų, nes vien mintis, iš ko jie padaryti, yra nelabai miela (juokiasi). Bulviniai blynai ir cepelinai su varške ar grybais yra puikus patiekalas, bet ne per dažnai. Man labiau patinka latviškas patiekalas - bulvės su varške.
- Kokiais skanėstais palepina žmona?
- Labai mėgstu jos troškintas bulves su baltu rūkytu sūriu ir aukštaitiškus šaltibarščius.
- Mėgstamiausias vaikystės mamos, močiutės, o gal tėvo ruoštas patiekalas, kurio kvapų vis dar ilgitės?
- Mano močiutė dar A.Smetonos laikais mokėsi specialiuose namų šeimininkių kursuose, todėl jos patiekalai visada buvo patys pačiausi. Ypač mėgau balandėlius ir obuolių pyragą, kokio niekur kitur niekada nesu ragavęs.
- O pats mėgstate gaminti?
- Vienareikšmiškai - taip. Gaminu neragaudamas, tiesiog klausydamas intuicijos, ką ir kiek reikia dėti. Nesu pasigaminęs neskanaus patiekalo, išskyrus tada, kai gaminau supykęs ar negeros nuotaikos.
- Atskleiskite firminio patiekalo receptą, jei tokį turite.
- Šiuo metu man labiausiai patinka tiesiog išsivirti spagečių, užpilti ant jų šiek tiek gero alyvuogių aliejaus ir pabarstyti tarkuoto sūrio. Genialumas paprastume.
- Pats viešai pasisakote prieš svaigalų vartojimą.
- Kai matai pasaulį per svaigalų filtrą, tai nematai tikrojo pasaulio vaizdo. Automatiškai ir elgiesi ne taip, kaip reikalauja tikrovė. Alkoholis yra vaistas ir jį reikia vartoti tik labai konkrečiu atveju, kai reikalinga dezinfekcija. Juk neryjame kasdien aspirino, kad temperatūra nekiltų.
- Manote, kad lietuviai turi problemų su alkoholiu?
- Manau, kad tai baisus okupacijos palikimas, kurį mums būtina įveikti, jei norime eiti pirmyn.
- Kaip kovoti su tuo? Ar iš viso su tuo kovoti įmanoma?
- Mes matome reklamas, kuriose svaigalai pateikiami labai gražiai ir estetiškai patraukliai. Todėl būtina supažindinti auditoriją ir su neestetiškomis bei nepatraukliomis alkoholizmo pasekmėmis. Manau, kad alkoholio gamintojai įstatymiškai turi būti įpareigoti finansuoti kampanijas, skirtas kovai su svaigalų vartojimu.
Trumpai:
- Ką atsakytumėte žmonėms, kurie sako: „Koks gi vakarėlis be svaigalų?.."
- Aš į vakarėlį neatvykčiau.
- Ko visada galima rasti jūsų šaldytuve?
- Mocarelos sūrio ir jogurto.
- Mėgstamiausias gėrimas karštą vasaros dieną?
- Vanduo, kava, arbata.
- Nėmėgstamiausias patiekalas. Kodėl?
- Suktiniai ir vėdarai. Neįtikėtinai bjaurūs maisto produktų deriniai.
Jolanta Bagurskienė